Grilování s dokonalým výsledkem: pořiďte si košový litinový rošt do zahradního grilu nebo krbu
Venku se pomalu začíná dělat teplo a blíží se nejchutnější část roku: grilování, které patří mezi nejoblíbenější, a nejen, letní aktivitu. Grilovací sezóna prakticky začíná Březnem, jakmile se objeví první teplejší dny.
Ale jak na dokonalé grilování?
Pokud chcete dosáhnout dokonalé chuti a rovnoměrného propečení masa i zeleniny, je důležité zvolit kvalitní grilovací příslušenství. Náš košový litinový rošt o rozměrech 222 x 483 mm je ideálním doplňkem pro zahradní krby a grily.
Tento typ roštu je velmi oblíbený.
Díky ocelolitině má dlouhou životnost, skvěle drží teplo a odolává i vysokým teplotám. Je navržený ve tvaru vaničky a speciálně do vlastních krbů a grilů. Snadno se s ním manipuluje, dokonale rozloží palivo, které rovnoměrně prohořívá, nestane se tedy, že by v některých místech hořelo méně a někde více, proto dokáže skvěle a rovnoměrně ogrilovat maso. Konstrukce podporuje optimální a rovnoměrné proudění vzduchu. Tento rošt je po všech stránkách prostě dokonalý.
Rošt je také speciálně navržen pro grilování nad žhavými uhlíky a umožňuje vám připravit šťavnaté maso, křupavou zeleninu i pečené speciality na otevřeném ohni. A co třeba grilované kuře na rožni? Připravili jsme pro vás dva skvělé recepty, které si zamilujete!
Recept 1: Pomalu grilované kuře na rožni s citronem a bylinkami
Ingredience:
- 1 celé kuře (cca 1,5 kg)
- 3 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička citronové kůry
- 3 stroužky česneku (prolisované)
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 lžíce čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička sladké papriky
- ½ lžičky mletého kmínu
- 1 lžička soli
- ½ lžičky čerstvě mletého pepře
- 1 lžíce másla (na potírání)
Postup:
- Kuře očistěte, osušte a potřete marinádou ze směsi oleje, citronové šťávy, česneku, bylinek a koření. Nechte marinovat alespoň 2 hodiny.
- Připravte gril s litinovým roštem a rozpalte uhlí. Kuře upevněte na rožeň a grilujte při středním žáru 1,5 hodiny, pravidelně potírejte máslem.
- Hotové kuře nechte 10 minut odpočinout, poté naporcujte a podávejte s pečivem nebo grilovanou zeleninou.
➡ Tip: Pro ještě intenzivnější chuť vložte do kuřete rozkrojený citron a čerstvé bylinky.
Recept 2: Pikantní kuře na rožni s medem a chilli
Ingredience:
- 1 celé kuře
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžička uzené papriky
- ½ lžičky mletého chilli
- 3 stroužky česneku (nasekané)
- 1 lžička soli
- ½ lžičky pepře
Postup:
- Smíchejte med, olej, sójovou omáčku, papriku, chilli, česnek, sůl a pepř. Kuře důkladně potřete marinádou a nechte v lednici alespoň 3 hodiny.
- Připravte gril s roštem a rozpalte uhlí. Kuře upevněte na rožeň a grilujte při mírném žáru 1,5 hodiny, občas potřete zbylou marinádou.
- Hotové kuře nechte odpočinout, poté naporcujte a podávejte s čerstvým salátem.
➡ Tip: Pokud chcete extra křupavou kůrku, přidejte během grilování pár kapek citronové šťávy.
Když je potřeba jiný rozměr roštu
Do venkovních krbů u nás ale také najdete i jiné rozměry grilovacích roštů. Můžete si tak vybrat přesně ten, který vám bude nejvíce vyhovovat. Postavíte si tak dokonalý venkovní gril svépomocí. Rošt pak můžete kdykoliv vyměnit. Nabízíme také výrobu roštu vlastních rozměrů. Stačí nás kontaktovat a domluvit se.
- Grilovací rošty
- Plynové grily
- Přenosná ohniště
- Malé grily
- Grilovací uhlí, grilovací brikety, podpalovače